CREATOR: STOCKMAR - www.elinstockmar.dk Edith Thaarup - Krise, chok- og traumeterapi => Teorien
     
 
   
Skolevængets Alle 4 A, 3520 Farum - Tlf 4495 3403 / 5196 6400 - et@ediththaarup.dk
 
 
  Forsiden
  Krise, chok- og traumeterapi
 
  · Symptomer
  · Terapien
  · Teorien
   
  Supervision
  Personlig coaching
  Kurser i kollegial supervision
  Referencer
  Profil
  Kontakt

Teorien

Somatic Experiencing®- Somatic Experiencing® (SE-metoden) er en kropsbaseret terapiform der er nænsom og effektiv i behandlingen af chok og traumer. Via fokusering på kropslige fornemmelser, somatisk erfaringsproces, sættes kroppens selvregulerende processer i gang.

Teorien
SE®metoden er udviklet af amerikaneren Dr. Peter A. Levine Ph.D i medicinsk biofysik og psykologi. I Danmark er han især kendt for bogen ”Væk Tigeren” og seneste udgivelse ”Helbredelse af Traumer”. Han har arbejdet og forsket i mere end 30 år for at afdække traumets vidt forgrenede mysterium.

Peter Levine udviklede metoden ud fra iagttagelse af dyrs instinktive måde at frigøre sig fra den overvældende energi, der ophobes i kroppen i livsfarlige situationer.
Han hæftede sig ved, at dyr i naturen sjældent eller aldrig bliver traumatiseret, selvom de næsten dagligt udsættes for livstruende hændelser. Vi mennesker besidder de samme naturlige instinkter, som kan anvendes til at hele eftervirkningerne af chok og traumer.

Teorien bygger på en forståelse af den tredelte hjerne, som består af tre integrerede systemer, krybdyrhjernen (instinktuel), pattedyrs- eller den limbiske hjerne (emotionel) og den menneskelige hjerne eller neocortex (rationel).

Når vi udsættes for overvældende trusler, er det krybdyrhjernen, som udviklingsmæssigt er den ældste del af hjernen, der overtager som ekspert i overlevelse. Den styrer rent instinktivt om vi skal kæmpe, flygte eller fastfryse. I fastfrysningen ophobes stor mængde overlevelsesenergi i kroppen og nervesystemet. Hvis denne mængde af energi ikke opløses, vil vi fortsat reagere, som om faren stadig er til stede, selv om vores menneskelige hjerne, Neocortex, godt ved, at vi ikke længere behøver at være bange.
Denne rest af energi forbliver bundet i nervesystemet og fremkalder angst og stress og kan medføre en udvikling af egentlige traumesymptomer.

Du kan læse mere, om Somatic Experiencing® på SE-foreningens hjemmeside www.seforeningen.dk eller på Foundation for Human Enrichment: www.traumahealing.com

Litteratur henvisning
 • Peter A Levine, Væk Tigeren, Borgen 1998
 • Peter A Levine, Helbredelse af traumer, Borgen 2005
 • Diane Pool Heller og Laurence S. Heller, Traumeheling, guide til forløsning af traumer efter trafikulykker og andre ulykker, Borgen 2001
 • Eugene T. Gendlin, Fokusering, hør hvad din krop fortæller dig, Apostrof 1978
 • Judith Lewis Herman, I voldens kølvand, om psykiske traumer og deres heling, Hans Reitzels Forlag 1992
 • Babette Rothschild, Kroppen husker, om krop og psyke i traumebehandling, KLIM 2000
 • Tove Hvid, Kroppens fortællinger, MODTRYK 1990.

Artikler
 • Helse, februar 2006
 • Alt For damerne, april 2006
 • Femina Nr. 18, 2006
 • Psykologi Nr. 3, 2006
 • Psykologi Nr. 5, 2006.
 
Forsiden Udskriv Kontakt Sitemap  
         
 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edith Tharup
- Rådhustorvet 1, 2.sal - 3520 Farum - 4495 3403 / 5196 6400 - et@ediththaarup.dk
------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
created by STOCKMAR
copyrights © Edith Thaarup 2007 | all rights reserved